♦Bones notícies:
Nasrim Sotoudeh ha sigut alliberada després d’estar condemnada a trenta-vuit anys de presó i 148 fuetades per defensar els drets de les dones a Iràn.
Quan es va produir aquesta condemna al nostre IES van fer una arreplegada de signatures per exigir a les autoritats iranianes l’alliberament de Nasrim, a més també va ser Dona del mes el curs passat.
♦Tallers de diversitat sexual al Gonzalo Anaya.
El passat dimecres 14 d’octubre els grups de 2n d’ESO van tindre uns tallers sobre diversitat sexual i de gènere a càrrec de l’equip d’educació de LAMBDA. Aquests tallers es fan al nostre centre des de fa quatre anys de forma ininterrompuda i pretenen fomentar el coneixement i, com a conseqüència, el respecte per la diversitat sexual, de gènere i familiar. Habitualment aquest taller està destinat a 1r d’ESO però la situació excepcional que van viure el curs passat va fer impossible la seua realització i per això, ha sigut, en principi, 2n d’ESO el que ha fet el taller. Aquests tallers s’inscriuen dins del PEC i del pla d’igualtat del centre i són un eix fonamental en la tasca educativa que portem endavant.
♦ Amb motiu del 8 de març, la Biblioteca del Gonzalo Anaya, ens recomana algunes lectures:
- Ellas tienen la palabra. Dos décadas de poesía española. BENEGAS & MUNÑARIZ (EDITORS)
- MERCÉ RODOREDA, La plaça del diamant.
- MARÍA ZAMBRANO, Claros del bosque.
- MARGUERITE YOURCENAR, Memorias de Adriano.
- CARMEN LAFORET, Nada.
- CARMEN MARTÍN GAITE, Entre visillos.
- MONSERRAT ROIG, La hora violeta.
- MARGUERITE DURAS, El amante.
- ISABEL ALLENDE, La ciudad de las bestias.
- AMY TAN, La esposa del dios fuega.
Tots a la vostra disposició a la Biblioteca .
♦Siri Hustved, premi Princesa d’Astúries.
https://www.abc.es/cultura/abci-siri-hustved-este-premio-para-todas-ninas-leen-muchos-libros-y-niegan-estar-calladas-201910181901_noticia.html
♦ Conmemoració de l’aniversari de Junko Tabei, muntanyenca japonesa que es va convertir en la primera dona que va arribar al cim de l’Everest el 16 de maig de 1975. Google li dedica hui el seu doodle.
https://elpais.com/deportes/2019/09/22/actualidad/1569103333_388198.html
♦IV Simposi de Joves Filòsofs i Humanistes de la Comunitat Valenciana.
El dia 28 de març es va celebrar el IV Simposi de joves filòsofs de La Comunitat Valenciana a Burjassot, i el nostre IES va participar amb la ponència “El feminisme com a projecte social” a càrrec d’alumnat de 4t d’ESO de Filosofia. Al llarg del matíes van exposar diferents treballs elaborats per alumnat de 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat, de 13 centres de la comunitat. Després del dinar van gaudir de l’actuació del mentalista Javier Botia. La jornada va ser tot un èxit i per al nostre alumnat, una aproximació diferent a la filosofia, que va ser molt instructiva.També agrair a la companya Montse Morales, del departament de valència, que ens va ajudar en l’organització i desenvolupament de l’activitat.
Paula Camacho i Mª José Borrás (Dpt. Filosofia)
♦ Patricia Campos al Gonzalo Anaya.

El divendres 22 de març , i com a cloenda de les activitats per a la setmana de la dona, van rebre la visita de Patricia Campos; l’exmilitar i entrenadora de futbol va explicar al nostre alumnat com va ser la seua trajectòria professional i les dificultats que es va trobar pel fet ser dona. L’experiència va ser molt interessant i el matí va finalitzar amb la final del campionat de futbol mixt de l’alumnat de 4t d’ESO, organitzat pels companys d’Educació Física.
♦ “Les Beatrius” creen un jurat de dones per a les falles d’especial.
https://cadenaser.com/emisora/2019/03/16/radio_valencia/1552754632_473598.html
Representants de la Comissió d’igualtat de l’IES a la manifestació.
♦ Setmana de la dona 2019
Al llarg del segon trimestre, però especialment a la setmana del 4 al 8 de març, el nostre Institut ha dut a terme diverses accions relacionades amb la igualtat de gènere. Al mes de febrer, els grups de 2n d’ESO participaren en els tallers, organitzats per la Conselleria d’igualtat, “No me toques el whatsapp”. El dia 11 de febrer, amb motiu del dia de les dones i les xiquetes a la ciència, els Batxillerats tingueren dues xarrades amb científiques, per tal de visibilitzar i promoure el paper de les dones en aquest àmbit( com ja comentàrem).
Ja al mes de març, els grups de 4t d’ESO assistiren a una xarrada sobre les dones refugiades als campaments grecs a càrrec de Maria Escalona de Balloona Matata, també aquests grups gaudiren de l’espectacle Mulïer de Maduixa teatre, organitzat per l’Ajuntament de Xirivella.


Com en anteriors ocasions, hem decorat el centre i diverses exposicions han pogut ser visitades. Entre altres, l’exposició Camí cap a la igualtat, de l’associació Dones en acció de Xirivella, així com altra sobre dones invisibles a la ciència o dones aventureres. Igualment, hem col·locat imatges de dones destacades a cada matèria a l’entrada de les aules, per tal de donar a conéixer totes aquestes figures. Les dones a l’art tingueren el seu lloc a la xarrada sobre Artemisa Gentileschi per als Batxillerats.
Per finalitzar la setmana, una xicoteta representació de la comissió de igualtat amb alumnat (i exalumnat) del centre participaren en la impressionant manifestació que va recórrer els carrers de València.
♦ Aquest mes de març se celebra a València el primer Congrés de la dona en la ingeniaria, la tecnologia i l’indústria, ambl’objectiu d’incentivar la presència de les dones en aquest àmbit.
“Objetivos
La iniciativa responde al objetivo estratégico de reconocer y promocionar el talento femenino en las áreas STEM.
Se constituye como una iniciativa pionera enfocada a la importancia de la mujer en la Ingeniería, la Tecnología y la Industria.
Se convoca por primera vez en la Comunidad Valenciana por el carácter emprendedor de esta tierra, con gran protagonismo industrial en el ámbito nacional, y con un firme compromiso por distinguirse en procesos de digitalización con impacto social.”
♦11 de Febrer: dia de les dones i xiquetes a la ciencia
El dia 11 de febrer se celebra a tot el món el dia internacional de les dones i xiquetes a la ciència; aquest dia pretén visibilitzar el paper de les dones a l’àmbit científic i a la vegada proporcionar models a imitar per les noves generacions de xiquetes a l’hora de triar la seua professió. Amb motiu d’aquest dia el nostre centre ha acollit dues xarrades, una relacionada amb les ciències socials (“Desmontando mitos: la ciencia invisible” a càrrec de la professora Carmen Corona d’UV) i altra amb les ciències naturals(“La luz: una herramienta para conocer el mundo” a càrrec de la professora Martina Delgado)destinades a l’alumnat de Batxillerat i 4t d’ESO. Iniciatives com aquesta són bàsiques per, a poc a poc, canviar la imatge de la dona a la ciència i traure a la llum la seua tasca.

♦Setmana contra la violència masclista al IES Gonzalo Anaya.
Del 26 al 30 de Novembre hem celebrat a l’IES Gonzalo Anaya la setmana contra la violència de gènere i per les relacions de parella igualitàries. Ja la setmana anterior, els grups de 2n d’ESO tingueren activitats, organitzades per l’Ajuntament, al Centre Juvenil, sobre el mateix tema; a més a l’inici dels patis de tota la setmana, la nostra companya, Montse Morales, va posar una selecció de cançons feministes i reivindicatives per acompanyar l’eixida a l’esplai
El dilluns començàrem la setmana amb un homenatge a les dones, xiquets i xiquetes assassinades per la violència masclista amb la instal·lació de “Les sabates roges” al hall del centre; per aquest homenatge comptàrem amb la col·laboració d’organitzacions feministes de Xirivella, com ara el col·lectiu feminista Victòria Sau, que ens va cedir les sabates i va ajudar la realització del mateix. L’homenatge es va fer al hall, baix de l’Espiral del dolor, una altra instal·lació, en aquest cas permanent i que, gràcies al treball del company Josep Lluís Vilageliu, visibilitza els assassinats masclistes, assenyalant cadascú amb una cinta i el nom de la persona assassinada. El mateix dilluns, l’Escola de famílies del nostre centre va dedicar la seua sessió a la prevenció de la violència de gènere i va estar a càrrec de M. José Clari, tècnica d’igualtat de l’Ajuntament de Xirivella.

Dimecres, els grups de 3r d’ESO participaren en un taller de prevenció de la violència de gènere entre parelles adolescents, a càrrec de dues treballadores socials. El dijous comptàrem amb la participació d’Amnistia Internacional, que ens va donar una perspectiva, a escala mundial, de la situació dels drets de les dones, els avanços i retrocessos produïts al voltant d’ells als últims anys; la participació d’AI es va completar amb l’exposició fotogràfica que, sobre aquest tema, tenim encara instal·lada a l’entrada de la Biblioteca.

Per finalitzar la setmana, el divendres l’alumnat d’Arts Escèniques, de 4t d’ESO dirigit per Cristina Luján, va fer una performance denunciant la violència masclista en les seues diverses manifestacions. La cloenda d’activitats va estar a càrrec de comandaments policials de l’àrea de proximitat de la policia local de Paterna, que van parlar per als cicles i batxillerats, del tema des de la perspectiva legal.


A més d’això, l’alumnat del PAC, amb la seua tutora Carmen Raga, instal·laren a les escales del centre, frases de rebuig de la violència masclista i alumnat del grup escolar d’AI del centre va pintar un cartell anunciador del 25N. També destacar que a les tutories, coordinades pel departament d’orientació, s’ha treballat el tema, adaptant el plantejament a cada nivell.

Des de la comissió d’igualtat del Gonzalo Anaya, volem agrair la col·laboració a les entitats que han fet possibles totes aquestes iniciatives, i que ens ajuden a obrir el centre a la societat, perquè l’educació és una qüestió de tots i totes. A més, jo personalment, volia destacar la tasca i implicació de tota la comissió d’igualtat i agrair el seu recolzament, així com l’ajuda de tot el professorat del centre. Gràcies.
M.ª José Borrás, Coordinadora d’igualtat i diversitat.
♦Les Corts Valencianes aproven la llei d’igualtat LGTBI
El PSPV, Compromís, Podem i Ciutadans voten a favor de la llei, mentre que el PP s’absté.
https://www.vilaweb.cat/noticies/les-corts-valencianes-aproven-la-llei-digualtat-lgtbi/
♦Huit filòsofes espanyoles ens recomanen les seues filòsofes favorites
Hi Ha feministes, revolucionàries, ecologistes, politòlogues…
https://verne.elpais.com/verne/2018/03/07/articulo/1520435107_683188.html
♦La guerra de les dones contra l’ISIS
La documentalista Alba Sotorra ha filmat durant tres anys a la comandanta Arian, líder d’un batalló de les YPJ, un cos militar kurd exclusivament femení.
https://elpais.com/cultura/2018/11/05/actualidad/1541399956_138743.html
♦Nadia Murad i Denis Mukwege, premi Nobel de la Pau 2018.
L’acadèmia noruega reconeix els seus esforços per eradicar la violència sexual com a arma de guerra en conflictes armats.
https://www.vilaweb.cat/noticies/nadia-murad-i-denis-mukwege-guanyen-el-premi-nobel-de-la-pau-2018/
♦Donna Strickland, primera dona que rep el nobel de física des de 1963.
♦ També a la boxa tenim campiones: Joana Pastrana.
http://www.elmundo.es/deportes/mas-deporte/2018/10/06/5bb892e922601d312d8b466a.html
♦ Patricia Campos a Xirivella: presenta “supera-t” a Xirivella el divendres 21 de setembre.
♦ La sevillana Ángela Ponce es corona MISS UNIVERS i és la primera dona transsexual a aconseguir-ho.
https://val.levante-emv.com/cultura/2018/07/03/miss-universe-spain-entiende-generos/1739640.html
♦ La Real Academia de la Lengua estudia incorporar la paraula “machirulo” al diccionari.
A proposta de l’escriptora Soledad Puértolas, la RAE estudia incorporar aquesta paraula per a referir-se al “semichulo que quiere ser dominante” en paraules de l’escriptora.
https://elpais.com/cultura/2018/06/26/actualidad/1530018661_287145.html
♦ Les dones d’Aràbia Saudí ja poden conduir.
(Encara que no sabem si alegrar-nos o plorar perquè això puga ser notícia.)
https://www.levante-emv.com/internacional/2018/06/24/mujeres-saudies-conducir/1736105.html
♦ L’OMS trau la transsexualitat del llistat de malalties mentals. S’ha aconseguit una de les grans reivindicacions del col·lectius LGTBI des de fa anys.

♦ També a l’immigració les dones pateixen una major discriminació
“Todas las mujeres del Aquarius han sufrido violencia o explotación sexual”
https://www.eldiario.es/cv/partera-aquarius_0_783222070.html
♦ Ja tenim els nostres bancs per la diversitat de gènere i sexual.
Ha costat una miqueta però finalment, i gràcies a la participació de l’alumnat de 3r i 4t d’ESO (amb la col·laboració d’alumnat de 1r de batx.) acabem el curs amb els nostres bancs pintats. És una forma més de visibilitzar l’esforç del nostre centre per recolzar el respecte a la diversitat. Gràcies a tot i totes.
♦Mujeres, Blog de EL PAÍS, coordinat per Isabel Valdés.
https://elpais.com/agr/mujeres/a/
♦ L’escriptora i activista índia Meena Kandasamy, publica el llibre Cuando te golpeo, sobre la violència masclista.
https://elpais.com/cultura/2018/06/05/actualidad/1528218333_818227.html
♦ Coral Herrera, experta en teoria de gènere, publica el llibre Mujeres que ya no sufren por amor, en Catarata, sobre els mites de l’amor romàntic.
http://www.publico.es/culturas/consejos-feministas-desenamorarse.html
♦L’escriptora Rosa Montero ha publicat un interessantíssim llibre sobre dones importants que no han tingut el reconeiximent merescut per la seua tasca.
http://cadenaser.com/ser/2018/05/29/cultura/1527597110_765846.html
♦El nostre IES al diari Levante per la seua participació en el projecte #DretsAmbOrgull
♦ Pàgina del diari EL PAÍS amb informació sobre violència masclista.
http://elpais.com/tag/violencia_machista/a/
♦ Article d’Agustí Zaragozà, al diari Levante sobre les polítiques d’igualtat.

“On està la ministra d’Igualtat?”
http://val.levante-emv.com/opinion/2018/05/25/ministra-igualdad/1722434.htm
♦ Els nostres cicles formatius tecnològics volen potenciar la participació femenina.
Els nostres companys del Grau mitjà d’instal·lacions de telecomunicacions i del Superior de Sistemes de Telecomunicacions i informàtics han iniciat una campanya per potenciar la matriculació d’alumnes en eixos cicles formatius. Amb molt encert, ens recorden la falta de dones en eixe àmbit i les seues possibilitats professionals, així com avantatges en forma de beques per a les xiques que es matriculen en cicles formatius tecnològics.
♦El Gonzalo Anaya és “Escola Segura”

El nostre centre ha rebut el segell d’escola segura enfront de l’assetjament LGTBIfòbico per part de LAMBDA. Raquel Jornet i Juan Fco. Hernández, representants de LAMDA, han fet entrega d’un diploma a Enrique Clari, vicedirector, Marisa Gimeno, cap d’estudis i al professorat de la Comissió d’igualtat, en representació del centre; també han assistit a l’acte representants de l’alumnat. Estem molt agraïts a LAMBDA per aquest reconeixement del nostre esforç i suposa un incentiu per a continuar treballant per la diversitat.